Jarní mužík

Zelenina dítěti? A bude to jíst??... Jasně, že bude, pokud se ji naučíte připravejen zdravě, ale i hravě :)
Jak na to:
  • Uvaříme bílou rýži se špetkou soli doměkka (poté, co se voda začne rýže vařit, sítkem odebereme pěnu a osolíme). 
  • Napaříme mrkev a kořen. petržel nakrájenou na kolečka a květák nakráj. na růžičky.
  • Na trošce sezamového oleje krátce orestujeme pórek.
  • Dva kopečky rýže naservírujeme na talíř jako oční bulvy, na ně položíme pórek. Z květáku jsou uši, z mrkve ústa, z petržele jazyk. List salátu bude místo nosu a jako vlasy bude mít mužík kvašenou mrkev či jinou zeleninu. Kvašenou zeleninu děláme různými způsoby, tuto jsme nakrájeli na různé nepravidelné tvary, dali do velké sklenice, zalili solným nálevem (převařená voda a sůl v poměru 1 litr a 1 lžíce soli) a několik dní počkali, až bude příjemně nakyslá.
  • Takové jídlo nás příjemně uvolní a pomůže zbavit tělo přebytků ze zimního hodování tučných, slaných a pečených věcí.
    Dobrou chuť, malí i velcí!