Koláč kašový, čtyř chutí a barev

V kuchyni u okna nám visí na stěně Nekonečný kalendář... milé povídání o tradicích a zdravém vaření, nesmírně pěkně vykreslené...
A tak jsme si ráno dávali čtyřbarevnou kaši. Byť si jindy každý bedlivě střežíme to své mlsání na svém talířku, dnes jsme si pochutnali společně :)















A jak na to?
  • Jakoukoliv kaši z celých zrn či vloček (nám zbyla bílá rýže s kroupami) podlijte vodou a prohřejte.
  • Do jedné čtvrtiny přimíchejte pomleté loupané mandle.
  • Do druhé na jemno nastrouhanou, chvíli podušenou mrkev.
  • Do třetí zamíchejte mletý mák, který se vařil 30 min. s kouskem řasy Kombu či se špetkou soli.
  • Do čtvrté trochu šafránu (jen trochu, jako šafránu). 
  • Vystřihněte si z papíru kříž (dva pruhy, uprostřed spojené), položte na velký reprezentativní talíř a do jednotlivých čtvrtin postupně naklaďte kaše.
  • Vyndejte kříž a uhlaďte do dokonala :)
  • Ozdobte jako koláč - rozinkami, mandlemi... Já dala doprostřed ještě povidla a ozdobila sekanými mandlemi a jedlými květy jahodníku a petrklíče.
  • Podávejte se skromným, avšak trochu potutelným úsměvem (čekaje, jak dopadne bitva o povidla) a tolika lžičkami, kolik je strávníků...



    Dobrou chuť!
TIP: Pokud je pro vás málo sladký, stačí pokapat trochou sladu či přidat rozinky do základu kaše.