Ovesné koláčky s mákem

Teplota spadla pod 10 stupňů, cítila jsem se trochu zimomřivá, tak jsem se rozhodla, že po dlouhé době něco upeču, byť je jaro a pečení nechávám spíše na podzim a zimu.


Inspirovala jsem se na Paní Dýni, kde mi padl do oka recept na makové koláčky.
Zadělat těsto i vytvořit náplň bylo velmi jednoduché:

                              



  • Těsto: 500 g jemných ovesných vloček, 125 g tuku Ceres (já nahradila kokosovým tukem a slunečnicovým olejem), 200 ml ovesného mléka,1 lžíce kokosu, špetka mleté skořice, špetka soli
  • Maková náplň: namletý mák, rozinky rozmixované s trochou vody, švestková povidla bez cukru, mletá citrónová kůra - vše smícháme a dusíme asi 30 min
  • Všechny ingredience smícháme a zpracujeme ve vláčné těsto. Tvoříme malé kuličky, vprostřed uděláme důlek a naplníme náplní, popř. posypeme sezam. semínky. 
  • Plech vymažeme olejem, nebo pokládáme přímo na pečící papír a pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.
Recept na těsto je z knihy Makrobiotické nedělní vaření - D. Lužná. Autorka doporučuje koláčky plnit marmeládou bez cukru, dobré jsou taky plněné jen švestkovými povidly.

TIP: Myslím, že by těsto ozvláštnila i nadlehčila strouhaná mrkev... příště vyzkouším!