Polévka z rajské zahrádky

Jen jsem se ráno prošla po zahrádce a  pár zelenin, bylinek a kvítků... Jako by mě samy volaly a povídaly mi... třeba mangold: "Budu Ti chutnat!" Nebo libeček: "Provoním Ti polívčičku..." Plicník zase volá: "Moje kvítky můžeš jíst nejen očima..." :)

Květů, listů, kořenů či výhonků, které jsou jedlé a přitom rostou často v okolí Vašeho domu, je spoustu! Mým dobrým kamarádem se stala útlá, ale obsáhlá knížka Rajská zahrada, jejíž autor je Alexander Heil. Zjistíte, že i Vy máte doma takovou rajskou zahrádku :)

A tak jsme dnes měli polévku z 12 bylin...

Jak na to?

  • Nasbíráme jedlé květy či listy... My jsme měli: listy mangoldu, kontryhele, lebedy červené, libečku, pažitky, kozlíčku polníčku, bršlice kozí nohy, kostivalu a violky vonné. Na ozdobu květy prvosenky, pampelišky a plicníku.
  • Do zeleninového vývaru (či do vody, nebude to však tak silné) dáme špetku soli, přivedeme k varu a přidáme tužší listy jako mangold, libeček, dále mrkev nakráj. na kolečka, květák na růžičky a tuřín na kostičky.
  • Vaříme 15 min. 
  • Cca 5 min.před koncem varu přidáme zbylé lístky a květy pampelišky.
  • Ke konci přidáme např. rýži od včera, pokud ji chceme trochu hustší.
  • Vmícháme miso rozdělané v trošce polévky.
  • Ozdobíme kvítky.
Taková polévka pomáhá uvolnit játra i žlučník. A to nejen díky libečku, ale obecně vše rašící zelené je pro žlučník i pro játra vítanou úlevou před vším těžkým jídlem...
To však neznamená, že když si po knedlo vepřo dáme takovou polévku, můžeme vesele pokračovat v dalším debužírování :) Spíše je dobré na jaře celkově odlehčit stravu i hlavu :)