Ušatý král (kinpira bez oleje)

"Dobrý den, pane král, kde jste vzal takovou korunu?? A ty ušiska... mmm..."

Když potřebujeme nějaké posilující, ale zároveň chutné jídlo, uvaříme si kimpiru (kinpiru).Není náročná ani na čas a přípravu. Její chuť je báječná, zelenina krásně zesládne!
Dnes jsme se vyhýbali oleji, proto jsem sáhla po variantě zeleniny ve vlastní šťávě.
  • Mrkev, cibuli a celer jsem nakrájela tak, jako když strouháme tužku nožem.
  • Rozpálíme pánev, vlijeme malý šálek vody, hned potom mrkev, cibuli a celer.
  • Lehce osolíme a dusíme pod pokličkou cca 20 minut (můžete i déle, záleží na zdravotním stavu).
  • 10 minut před koncem položíme na zeleninu proužky marinovaného tempehu.
  • Uvaříme si jáhly a rýži v poměru 1:1.
  • Na talíř pokládáme obilí jako oční bulvy, na ně vystřižená kolečka z řasy Nori.
  • Z mrkve naskládáme korunu, z cibule uši, z tempehu nos.
  • Díky bazalce bude král vousatý.
  • Kysané zelí dáme na místo úst, olemujeme je ještě zbytky mrkve.
  • Tváře budou dorůžova jako celer.