Bezové koblížky

Jak krásně voní květy bezu... a tak je máme i na talíři...
Dnes jako koblížky... neboli KOSMATICE.

  • Vytvoříme si těstíčko ze špaldové a kukuřičné mouky (lze udělat i bezlepkové jen z kukuřičné a pohankové), špetky soli, případně trochy kukuřičného škrobu a ledové vody. Můžeme nechat chvíli odstát.
  • Do menšího rendlíku dáme cca 5 cm rýžového oleje. Zapneme plamen. Ta pravá chvíli nastává, když kápneme trochu těsta, a ono se "vaří".
  • Namočíme zcela květ černého bezu v těstíčku, opatrně hodíme do oleje a nůžkami odsřihneme tvrdší stonek.
  • Fritujeme z obou stran a necháme okapat na ubrousku.
  • Osladíme buď ječmenným sladem, marmeládou bez cukru či zkusíme jen tak...