2. Dobrooběd 4.8.2015

Děkujeme všem dobrojedlíkům!
Bylo nás pod dubem celkem 27! :) 
Máme radost, že podle ohlasů Vám naše jídlo chutná,
a že chcete přispívat na tolik potřebné služby, které poskytuje o.p.s. Sdílení! 
A vybrali jsme  celkem 1100 Kč.
Děkujeme!!!
O tom, proč vaříme právě takto, a také něco lehce o Sdílení se můžete dočíst tady pod plakátem.

A protože jste se někteří ptali na recepty ze včerejšího oběda, zde to je:

FAZOLOVÝ BORŠČ:
  • Na oleji (např. rýžovém) osmahneme cibulku. Lehce osolíme mořskou nerafinovanou solí.
  • Přidáme mrkev nakrájenou na půlměsíčky, kořenovou petržel na kostičku, na jemno nakráj. bílé zelí a hrubě nastrouhanou červenou řepu.
  • Vložíme bobkový list a zalijeme vodou dle potřeby (pokud boršč děláte polévku, dáte jí lehce nad zeleninu, pokud jako zeleninu k jídlu, je lepší ji dát spíš lehce pod úroveň zeleniny.
  • Vaříme do změknutí zeleniny (cca 12-15 min).
  • Přidáme již uvařené fazole dle Vašeho výběru (já je vařím v tlakovém hrnci s řasou Kombu a saturejkou pro lepší stravitelnost a použila jsem velké fazole "becoky").
  • Zahustíme kukuřičným škrobem (ten se rozmíchá ve studené vodě) a dochutíme umeoctem (ten se nesmí vařit). Můžeme ochutit i shoyu (kvalitní sojová omáčka), je však lepší, když se krátce povaří.
  • Na boršč položíme 1 lžíci tofunézy či rýžové smetany (obojí lze koupit hotové).
OBILOVINA:

  • Rýže s ovsem a lněným semínkem - vařila jsem dle tohoto receptu, ne však v tlakovém, ale v normálním hrnci.

SALÁT:

  • Pekingké zelí nakrájíme na tenčí proužky, lehce osolíme, prohněteme, zatížíme a necháme asi 1 hodinu stát. 
  • Přidáme kukuřici (dá se koupit naložená jen ve slaném nálevu bez cukru).
  • Ochutíme shizem (perillou), řasou Dulse či nějakou babičkovskou bylinkou jako majoránka, petrželka apd.
SEMÍNKA:

  • Dýňová semínka propláchneme studenou vodou, necháme okapat.
  • Rozpálíme pánev bez oleje, vsypeme semínka, ztlumíme plamen a pražíme tak dlouho, dokud jsou zlatavé a křupavé.
  • Zastříkneme shoyu.
JÁHLOVÉ KULIČKY S PŘEKVAPENÍM
  • Uvaříme jáhly s kokosem a pšeničným sirupem, rozinkami (předem namočenými v mirinu (rýžové víno) - nemusí být, stačí namočit ve vodě, aby nabobtnaly, ale mirin má opravdu skvělou chuť)) a špetkou soli.
  • Necháme zchladnout.
  • Tvarujeme kuličky, plníme náplní:
  • Náplň: Nesířené sušené švestky povaříme s troškou karobu, špetkou soli a agarem. Necháme trochou ztuhnout.
  • Obalujeme v praženém kokosu (pražený na suché pánvi).